A bor

A bor főként szőlőből vagy egyéb gyümölcsből esetleg mézből készülő alkohol. Nem lehet pontosan megmondani hogy honnan indult, de egyesek azt monják hogy csak a Rómaiak fedezték fel, de én is és a többség is úgy gondolja hogy sokkal korábbról származik. Az évszázadok során nem sokat változott. Elkészítése nem szaktudást, hiszen ennyit mindenki meg tud tanulni, inkább tapasztalatot, jóféle szőlőt és odafigyelést igényel. A szőlőszemekből kipréselt levet amit mustnak nevezünk leszűrve hordókba helyezzük és az egy idő után megerjed. A bor minősége és mennyisége főleg a napsütéstől függ és a csapadéktól. A cukorfok később növelhető hozzáadott cukorral, emi egyeltalán nem ront a bor minőségén, csak ugye meg kell fizetni, és ha nagy mennyiségekről beszélünk, akkor ez a bizony egy kisebb vagyon.

 

 

A bornak nagy kultusza van magyarországon, szinte mindenhol hallhatjuk hogy mikor vannak borhetek. A nagyapám azt mesélte hogy már senki sem tudja mióta van bor magyarországon. A magyar borok sok díjat nyertek mint például a Tokaji aszú, Egri bikavér hogy néhány nagyobb nevet említsek. 

 

A bor fajtái:

 

  • Az asztali borok többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali vörös, Asztali fehér, Kadét fehér, Lőrinc barát bora, Koccintós.
 
  • Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik. A tájborok az asztali kategória legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között: Alföldi kékfrankos, Duna melléki kékfrankos, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.
 
  • A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a szőlőtermés legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell felelnie az elnevezésnek és a jelölésnek.
 
 
  • Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad. Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett eredetű bornak számítanak a tokaji borkülönlegességek, az egri borvidéken a Debrői hárslevelű és az Egri bikavér, a Kunsági borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói furmint, a Hárslevelű, a Juhfark és az Olaszrizling.
 
 
Fogyasztása
 
Az egyszerű embertől a Miniszterelnökig mindenki fogyaszthatja, a bor szerintem egy elegáns ital ha megfelelő társaságban és megfelelő körülmények között fogyasztják, nem egy dohos kocsmában, magányosan szürcsölgetve az alkoholisták akik nem az ízét és a minőségét élvezik hanem csak arra használják hogy elfelejtsék az aznapi gondjaikat. Sajnos manapság rengeteg olyat látok hogy az utcán ülve egyenesen a kannából szürcsölik. A bor alkoholtartalma elég nagy ahhoz hogy pár pohárka már fejbeverjen minket, ezért ezt is ésszel és felelősséggel kell fogyasztani mint minden más alkoholos italt.
 
 
Természetesen mindenki hallott már a kis és nagyfröccsről a deák bóléról és a bor további keverékeiről. Itt egy kép hogy ezt jobban szemléltessem:
 
 
Fehér vagy vörös?
 
A borokat sokféle képpen csoportosítjuk, ezek közül az egyik módszer a bor színe azaz vörös vagy fehér.
Kezdeném a fehérborral , ez kicsivel jobban elterjedt mint a vörös, filmekben és más helyeken is többször találkozunk vele, apám sepeciel nem is termeszt vörösborhoz való szőlőt, sőt az ismerőseim közül is csak egy ember van aki ezzel foglalatoskodik, de meg kell hagyni hogy remek a vörösbor amit készít. A fehérbor nem csak a színében különbözik a vöröstől hanem az ízében is, természetesen mindkét csoporton belül van még sokezer fajta, de ebbe most nem mennék bele. A fehérbor talán jobban való a kis baráti összejövetelekre. Ha kis mennyiségben fogyasztjuk akkor igen egészséges, hiszen pár pohár után nagyon jól tudunk aludni, és nyugtatja az idegeket.
 
A vörösbor egy elég elegáns ital, leginkább egy olyan romantikus jelenetbe tudjuk elképzelni, ahol a szerelmes pár éppen egy kis hancúrhoz készülődik, vagy egy gyergyafényes vacsora elemeként. A vörösbor nagyban segíti a vérkeringést ezáltal gyógyítja az ereket, természetesen kis mennyiségben csakúgy mint a fehér társa.
 
 
A penész
 
A penész egy kétoldalú dolog, mivel tud egyfajta különleges kinézetet adni a pincénknek, másrészről viszont nagy károkat is okozhat, például amikor az egyik üresen álló, de amúgy használt hordónkat teljesen belepi, mi pedig nem győzzük mosni azt. Alapvetően úgy lehet védekezni ellene (ehhez tudni kell hogy a pince egy nyírkos hely) ha a helyiséget kicsit nagyobb rendszerességgel szellőztetjük, illetve a hordókat időnként lekénezzük. Természetesen a penésznek van jó oldala is, egyes helyzetekben nagyon jó kis hangulatot ad a pincénknek,
 
 
A bor és az ételek
 
Ez az utolsó rész amit leírok ide. Sokszor láthatjuk és hallhatjuk hogy xy ételhez yx bort ajánlják. Ez miért is van? Voltak olyan okos emberek akik anno nem csak vedelték a bort hanem elkezdtek vele kísérletezni különféle tájról való borokat különféle ételekkel fogyasztottak és egy idő után kialakult a szokás hogy a bor mellé mindig esznek valami ételt. Lássuk például a sajtokat. A sajt önmagában is finom, de az emberek inkább kenyérre szeletelve vagy rápirítva szeretik enni esetleg egy külön darabot rágcsálnak valami mellé. A borról azt kell tudni hogy meglepő módon nem az édes, hanem a sós ételek után esik a legjobban mint például egy sültkolbász vagy mint a sajt.